Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Effectmeting ZekerBewegen

Effectmeting ZekerBewegen

logo-zekerbewegen_500-5a5e1bc03cb0

Judo Bond Nederland heeft (JBN) heeft in samenwerking met Stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren (VVVS), Kruiswerk Achterhoek, VeiligheidNL en de Gelderse Sport Federatie (GSF) een integrale aanpak ontwikkelt, voor het versterken van de vitaliteit van de senioren in de Achterhoek.

 

De aanleiding van dit project is de toenemende aantal 65 plussers in Nederland. Binnen deze groep mensen is vallen een steeds groter probleem aan het worden. Dit komt door slecht aangepaste woonomgevingen. Hierbij is te denken aan los liggende vloeren, te hoge drempels, gebrek aan wandbeugels en slechte verlichting. Dit zorgt voor een onnodig risico op vallen.

In het kader van deze problemen is het project ‘ZekerBewegen’ opgestart. Dit project richt zich op de bewegingsvrijheid van senioren. Hierbij wordt expertise voor veilige woonomgevingen en onderdelen uit het judo in gezet om deze groep mensen te helpen bij het krijgen van een veilig gevoel tijdens bewegingsactiviteiten. Het doel hierbij is om mensen meer te laten bewegen en vitaler te krijgen.

 

Dit project is vorig schooljaar gestart met een 0-meting, waarbij deelnemers van het onderzoek stappentellers bij zich hebben gedragen en een beweegdagboek hebben bijgehouden. Deze data is geanalyseerd door voorgaande stagiaires van het transferpunt sport. In het controlerende onderzoek, ofwel de effectmeting zorgen wij voor de analyse van de 1-meting. Ook hier heeft de onderzoeksgroep de stappentellers en het beweegdagboek bij zich gehouden. De gegevens die hier uit voortkomen zullen geanalyseerd worden en vergeleken met de data uit de 0-meting.

 

De resultaten die uit ons onderzoek komen worden gepresenteerd aan Bart Hendriks, de projectleider van ZekerBewegen. Dit gebeurd in de week van 9 januari.

 

Op 31 oktober 2016 publiceerde Nu.nl een nieuwsbericht waaruit nogmaals blijk hoe belangrijk dit onderwerp in de hedendaagse maatschappij is. In onderstaande link is dit nieuwsbericht terug te lezen.

 

http://www.nu.nl/gezondheid/4343571/aantal-ouderen-overlijdt-val-stijgt-fors.html

 

Author Info

Content Manager